Otevřít si vlastní cukrárnu, to je sen mnoha lidí, kteří milují sladké, tvořivost a práci s lidmi. Jenže jak na to, aby to nebyl jen sen, ale skutečně fungující podnik?
Vůně čerstvě upečených korpusů, hladký krém a vitrína plná dortů, ze kterých se vám sbíhají sliny. Otevřít si vlastní cukrárnu, to je sen mnoha lidí, kteří milují sladké, tvořivost a práci s lidmi. Jenže jak na to, aby to nebyl jen sen, ale skutečně fungující podnik? V tomto článku si společně krok za krokem ukážeme, co všechno potřebujete udělat, než poprvé zákazníkům otevřete dveře své cukrárny.
Na začátku si položte pár zásadních otázek:
Podle toho se bude odvíjet vše ostatní - velikost prostoru, vybavení, personál i potřebná povolení. Zamyslete se i nad tím, kdo mají být vaši zákazníci. Budou to rodiny s dětmi, pracující z okolí, studenti nebo lidé, kteří hledají něco bezlepkového či bezlaktózového? Když si tohle ujasníte, vyhnete se zbytečným investicím.
Cukrárna potřebuje místo, kde se lidé budou cítit dobře a vy budete mít zázemí, které splňuje všechny hygienické požadavky. Prostory musí mít tekoucí pitnou a teplou vodu, dobré odvětrání, zázemí pro úklid, sklad a oddělené prostory pro suroviny a hotové výrobky.
Také si ověřte, že prostor má kolaudaci pro potravinářský provoz. Bez toho vás hygiena nenechá začít. Pokud ne, musíte požádat o změnu účelu užívání na stavebním úřadě.
Na cukrárnu potřebujete živnost typu pekařství, cukrářství, což je řemeslná živnost, to znamená, že musíte doložit buď vzdělání v oboru (např. výuční list cukrář) nebo praxi. Jestli budete mít v cukrárně i posezení, kde se budou podávat nápoje, potřebujete navíc živnost Hostinská činnost. Ohlášení živnosti se dá dnes zvládnout elektronicky přes živnostenský úřad nebo datovou schránku.
Než začnete prodávat, musíte písemně oznámit zahájení činnosti krajské hygienické stanici (KHS). V oznámení uvedete, co budete vyrábět a kde. Hygiena se může přijít podívat, zda máte všechno v pořádku - pracovní plochy, chladící zařízení, čistotu, vodu a jasně oddělené prostory pro suroviny a hotové výrobky.
Každá cukrárna musí mít zpracovaný systém HACCP, což je popis toho, jak se staráte o bezpečnost potravin, tedy jaké rizika hrozí (např. teplota, skladování, křížová kontaminace) a jak jim předcházet. Součástí je i provozní řád, kde popíšete, jak u vás probíhá práce, toky surovin, úklid a skladování. Zpracování HACCP zvládnete i sami podle vzorů nebo si na to můžete najmout odborníka.
Máte povinnost informovat zákazníky o tom, zda vaše výrobky obsahují některý z 14 hlavních alergenů (například lepek, ořechy, vejce, mléko apod.). Seznam alergenů by měl být u vitríny nebo v jídelním lístku tak, aby k němu měli zákazníci snadný přístup.
Bez kvalitního vybavení to v cukrárně prostě nepůjde.
Potřebovat budete:
Správná technologie vám ušetří práci i energii a především vám pomůže udržet kvalitu.
Na našem webu najdete široký výběr profesionálních pecí, chladících zařízení, vitrín i kuchyňského vybavení, které odpovídá hygienickým normám a potřebám provozoven.
Na začátku si pečlivě spočítejte náklady - nájem, energie, suroviny, mzdy, pojištění, účetnictví i drobný materiál. EET se vás už netýká, ale přihlášení k daním a pojištění ano, to se vyřídí hned při ohlášení živnosti. Doporučujeme mít po ruce účetního, který vám pomůže se všemi formálními povinnostmi.
Jestli chcete mít úspěšný podnik a hodně zákazníků, lidé musí vědět, že existujete. Dejte si záležet na názvu cukrárny, vývěsním štítu a čistotě výlohy. Sdílejte fotky svých zákusků, buďte aktivní na sociálních sítích a zapojte se do dění v okolí. Nabídněte třeba zákusky pro místní akce nebo spolupracujte se školami či firmami. Dobré jméno se šíří hlavně ústy spokojených zákazníků, proto se k nim vždy chovejte férově a s úsměvem.
Pokud půjde všechno hladce, zvládnete to za dva až tři měsíce:
Otevřít si cukrárnu není jen o pečení zákusků a zdobení dortů, je to poctivá práce, která vyžaduje pořádek, čistotu a zodpovědnost. Když ale máte lásku k řemeslu, chuť tvořit a vše si dobře připravíte, čeká vás krásný a voňavý obor plný radosti.
Jestli hledáte spolehlivé gastronomické vybavení, mrkněte na náš web, kde najdete profesionální zařízení pro cukrárny a kavárny. Díky kvalitní technice bude vaše práce jednodušší a efektivnější.
Nevíte si rady a potřebovali byste pomoct s výběrem vhodného zařízení do vaší cukrárny? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme a doporučíme to nejlepší vybavení přímo pro vás.
Držíme vám palce!
Brand chef
Petr Soukup
Pro další informace nás kontaktujte na telefonním čísle nebo nám napište prostřednictvím e-mailu

Táborská 191/127615 00 Brno - Židenice

Po–Pá: 8:00–16:00