ico0
picture

Jak otevřít kebab prodejnu?

Oznámení
Nebyly nastaveny údaje pro přístup do Google API (je nutno vytvořit Google aplikaci a získat přístupové údaje, ty následně nastavit v administraci CMS)

Jak otevřít vlastní kebab prodejnu tak, aby byla úspěšná? V tomto článku najdete jasný a přehledný postup, co vše je potřeba zařídit, od prvního nápadu až po samotný provoz.

picture

Postavit se na vlastní nohy a rozjet podnikání v gastronomii zní pro spoustu lidí jako velmi dobrý nápad. A není divu, dobré jídlo spojuje, přináší radost a dokáže zajistit stálý příjem. Jedním z konceptů, který si v posledních letech získal obrovskou oblibu, je kebab. Najdeme ho téměř na každém rohu a zákazníci se k němu rádi vrací. Ale jak otevřít vlastní kebab prodejnu tak, aby byla úspěšná? V tomto článku najdete jasný a přehledný postup, co vše je potřeba zařídit, od prvního nápadu až po samotný provoz.

Nápad a podnikatelský plán

Než se pustíte do shánění prostor nebo vybavení, ujasněte si, co vlastně chcete dělat:

  • Budete mít klasickou kebab prodejnu s sebou, nebo malé bistro s možností posezení?
  • Jaká bude vaše cílová skupina - studenti, zaměstnanci z kanceláří nebo lidé v centru města?
  • Budete nabízet pouze kebab, nebo i další jídla jako falafel, saláty či hranolky?

Na tyto otázky totiž navazuje celý podnikatelský plán. Ten vám pomůže k tomu, abyste měli jasnou představu a hlavně je nezbytný i v případě žádosti o úvěr či dotace. V plánu si spočítáte odhadované náklady (nájem, vybavení, suroviny, zaměstnance) a očekávané příjmy.

Výběr vhodného prostoru

Umístění je pro kebab prodejnu zásadní. Nejlépe fungují frekventovaná místa jako jsou centra měst, okolí škol, nádraží nebo velká sídliště. Při výběru prostor si pohlídejte:

  • Dostatečnou velikost kuchyně a zázemí
  • Možnost připojení vody, plynu a elektřiny
  • Dostupnost skladu, případně možnost vybudovat chladící místnost
  • Hygienické normy (už od začátku myslete na to, že provozovna bude podléhat kontrolám)

Pokud plánujete menší bistro, vyplatí se myslet i na posezení pro hosty a toaletu.

Povolení a legislativa

Gastronomie je obor s poměrně přísnými pravidly. Co je potřeba zajistit:

  • Živnostenský list - jedná se o ohlašovací živnost řemeslnou „Hostinská činnost“
  • Hygienické povolení - je nutné doložit plány provozovny a zajistit, aby kuchyně splňovala všechny požadavky
  • Kolaudace prostor, pokud je měníte ze stavebního hlediska
  • Smlouvy s dodavateli surovin - maso a zelenina musí mít jasný původ
  • Evidence v systému EET (pokud opět dojde k povinnosti)
  • Registrace u finančního úřadu

Vybavení kebab bistra

Bez kvalitního vybavení se neobejdete. Kebab je typ jídla, kde rozhoduje rychlost, spolehlivost a jednoduchá příprava. Mezi základní vybavení patří:

  • Vertikální gril na maso (plynový nebo elektrický),
  • Kvalitní nože a řezačky na maso,
  • Chladicí a mrazicí boxy pro skladování,
  • Ohřívací vitríny na pečivo a přílohy,
  • Fritézy na hranolky,
  • Pracovní stoly z nerezu, dřezy a digestoře,
  • Pokladní systém.

Právě v této části se vyplatí obrátit na specializované dodavatele gastro vybavení jako jsme třeba my. V Gastronom Technik nabízíme kompletní sortiment pro kebab bistra - od grilů až po vitríny.

Výběr dodavatelů surovin

Suroviny rozhodují o tom, zda se k vám zákazníci budou vracet. Základem je kvalitní maso - kuřecí, hovězí či telecí. Vedle toho čerstvá zelenina, omáčky a pečivo (tortilly, pita, bulky). Najděte si stabilní dodavatele, kteří vám zajistí pravidelný a spolehlivý rozvoz.

Zaměstnanci a školení

Pro menší kebab prodejnu často stačí dva až tři zaměstnanci. Počítejte ale s tím, že práce je rychlá, fyzicky náročná a vyžaduje správné hygienické návyky. Proto je nutné školení nejen z hlediska přípravy jídla, ale i hygieny a bezpečnosti práce.

Marketing a zákazníci

Ani ten nejlepší kebab se sám neprodá. Důležitá je propagace při otevření i dlouhodobě. Zkuste:

  • Nápaditou výlohu a venkovní označení
  • Věrnostní programy (například každé desáté menu zdarma)
  • Přítomnost na sociálních sítích
  • Spolupráci s rozvozovými službami

Na začátku se vám určitě vyplatí speciální akce, například ochutnávky zdarma nebo zvýhodněná menu.

Otevření a první dny

Samotný den otevření je velká událost, proto z něj udělejte malou slavnost. Přidejte hudbu, vyvěste plakáty v okolí a nabídněte ochutnávky. První dojem zákazníků je totiž ten nejdůležitější, protože pokud budou spokojeni hned od začátku, máte velkou šanci, že se k vám budou vracet.

Otevřít kebab prodejnu není jednoduchý úkol, ale s pečlivou přípravou se dá zvládnout. Potřebujete mít jasný plán, vhodné prostory, kvalitní vybavení, spolehlivé dodavatele a osobní přístup k zákazníkům. Jestliže se vše podaří, můžete vybudovat podnik, který vás uživí a bude mít spokojenou a stálou klientelu.

Nevíte si rady a potřebovali byste pomoct s výběrem vhodného zařízení do vaší kebab prodejny? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme a doporučíme to nejlepší vybavení přímo pro vás.

Brand chef

Petr Soukup

Poradíme vám se zařízením profi kuchyně

Pro další informace nás kontaktujte na telefonním čísle nebo nám napište prostřednictvím e-mailu

map

ico

Táborská 191/127615 00 Brno - Židenice

ico

Po–⁠Pá: 8:00–⁠16:00

* povinné pole

O vaše data je u nás postaráno. Přečtěte si více o ochraně osobních údajů.